Üniversite Sınavı Hazırlık Süreci

Üniversite sınavı hazırlık dönemi diğer sınav dönemlerine kıyasla çok fazla zaman ve odak gerektiren bir süreçtir. Eylül ayı ile başlayan süreç haziran ayına kadar uzanır. Sınav hazırlığı ortalama 9 ay sürmektedir. 9 aylık bu süreci en doğru şekilde planlamak, başarı potansiyelinin en üst seviyeye çıkmasını sağlar. Sınav çalışma programını 9 ay planlarken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.

SINAVA 9-6 AY KALA

Konu çalışması ağırlıklı şekilde ilerlenir. Okulda ya da destek kurslarında konuların işlendiği gün tekrar edilmelidir. Her dersten en az 2 soru bankası bulundurmak yeterlidir. Öğrenilen konular, gününde ve önce konu tekrarı yapıldıktan sonra konu hakkında soru çözümü yapılarak pekiştirilir. Yapılamayan zor sorular, konu anlatımından destek alınarak tekrar çözmeye çalışılır. Bu süreçte çok fazla soru çözmek önemlidir.

SINAVA 6-3 AY KALA

Bu süreçte TYT konuları tamamlanmış ve AYT ile ortak konuların geçiş dönemidir. TYT çalışmasını haftanın 1 gününe indirmek yeterlidir. TYT için belirlenen günde sabah matematik denemesi çözülüp, denemede hata yapılan konuların konu çalışması yapılır. Öğleden sonra ise aynı ilerleme fen/sosyal dersleri için yapılır. Diğer 6 gün AYT çalışması ilk üç aydaki olan sistemde devam edilir.

SINAVA 3-1 AY KALA

İki aylık bu süreçte konular tamamlanmış olmalı, AYT ve TYT genel denemeleri haftada 1 kez yapılmalıdır. Her dersten artık fazla olan tüm soru bankaları çalışma masasından kaldırılmalıdır. Her dersten tek soru bankası bu süreçte yeterlidir. Bu süreçte deneme çözümlerine devam edilirken, eksik olan konuların tekrar çalışması yapılmalıdır. Çalışma masasında tek soru bankası ve denemeler kalmalıdır. Dağınıklık ve kitap yoğunluğu temizlenir. Artık çok soru çözmek değil, zor soru çözmek önemlidir.

SINAVA 4-2 HAFTA KALA

Tüm eksik kalan konular da bitirilmeli ve sadece genele deneme çözümleri yapılmalıdır. Geriye dönük eksik konuların çalışılması bırakılır. Sınav hazırlığında başarı gösterilen konulara ağırlık verilir. Soru kaçırmama ve net seviyesini koruma hedefi vardır.

SINAVA 2 HAFTA KALA

Soru bankaları kapatılmış ve seri denemeler başlamıştır. Her gün deneme çözümü yapılır. Her deneme için oda, çalışma köşesi, çalışma masası sınav pozisyonuna getirilir.

SINAVA 1 GÜN KALA

Ders kitapları kapatılır, ders çalışma bitmiştir. Günün uzun süresi uzun soluklu yürüyüş yaparak geçirilir. Gece heyecandan dolayı uyumaz zor olacaktır. Uzun soluklu yürüyüş bedenin diğer günlerdeki gibi yorulmadan enerji harcamasına yardımcı olur. Telefon, bilgisayar, internet gibi tüm haber cihazları ile iletişim kesilir. Son gün sınavı düşünmek, sınavı yaşamak gereklidir. Hayallinizde bir gün sonraki sınavı kurup, o sınavı olduğunu hayal eder öğrenci.